Home
Cheile Turzii – Pestera Ungureasca

Cheile Turzii – Pestera Ungureasca

Screen Shot 2016-04-20 at 11.06.43Denumirea sitului: Cheile Turzii – Peștera Ungurească (Petreștii de Jos, comuna Petreștii de Jos, jud. Cluj)

Cod RAN/ LMI: RAN: 58927.03

Perioada istorică: Neolitic, Eneolitic, Epoca Bronzului (culturile Petrești, Bodrogkeresztur-Toarte pastilate și Coțofeni)

Campanii de săpături arheologice: 1994-2015

Colectivul de cercetare: Responsabil științific: Gh. Lazarovici (Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu), Magda Lazarovici (Institutul de Arheologie, Iași). De-a lungul timpului din colectivul de cercetare au făcut parte pe lângă specialiști din străinătate precum Paolo Biagi, Michaela Spataro, Linda Ellis și arheologi din instituțiile de cultură din România, precum Sorin Colesniuc, Cosmin Suciu, Diana Bindea, Cristian Roman, Beatrice Ciută etc

Detalii despre cercetările efectuate: Situl pluristratificat Peștera Ungurească se constituie într-una dintre cele mai importante locuiri în peșteră din preistoria României. Cercetările sistematice au început în anul 1994, sub conducerea lui Gh. Lazarovici. Situl se distinge prin existența unui atelier de prelucrare a bijuteriilor din diferite materiale: din lut, scoică, os, cupru dar mai ales din aur. Cercetările cu caracter interdisciplinar au dus la aflarea zonei de proveniență a aurului și a uneltelor de obsidian descoperite în peșteră. De asemenea, au fost analizate probe arheobotanice cu scopul de a se reconstitui condițiile de mediu preistoric.

Galerie foto

Linkuri externe