Home
Mitoc – Malul Galben

Mitoc – Malul Galben

Screen Shot 2016-04-20 at 11.05.36Denumirea sitului: Mitoc – Malu Galben (comuna Mitoc, județul Botoșani)

Cod RAN/ LMI: RAN: 38385.02; LMI: BT-I-s-A-01812

Perioada istorică: Paleolitic Superior (Aurignacian și Gravettian)

Campanii de săpături arheologice: 1978-2015

Colectivul de cercetare: Responsabil științific: Vasile Chirica (Institutul de Arheologie, Iași). De-a lungul timpului din colectivul de cercetare au făcut parte: Marcel Otte, Pierre Noiret (Université de Liège), Paul Haesaerts (Institut Royal des Sciences Naturelles de Belgique, Bruxelles), Philip Nigst, Marjolein Nigst (University of Cambridge), Keneth Honea (Northern Illinois University), Diana-Măriuca Vornicu, George Bodi (Institutul de Arheologie, Iași) etc.

Detalii despre cercetările efectuate: Mitoc – Malu Galben este unul dintre cele mai importante situri preistorice din Europa, esențial pentru înțelegerea Paleoliticului Superior din această parte a lumii. Pe o stratigrafie impresionantă, de peste 14 metri adâncime, au fost delimitate șapte consistente niveluri arheologice cu materiale specifice Aurignacianului și Gravettianului. Numeroasele datări radiocarbon obținute dovedesc faptul că locul a fost vizitat de comunitățile umane timp de aproape 10.000 de ani (32.000 B.P. – 23.000 B.P.).

Situl a fost descoperit în anul 1885 de către geologul Gregoriu Ștefănescu care consemna: ”La Metoc, la mai bine de două metre de la suprafață am găsit silexuri cioplite și prelucrate, indicele unei stațiuni preistorice”. A fost astfel prima stațiune paleolitică descoperită pe teritoriul României.

Primele cercetări stratigrafice au fost întreprinse în 1956 și 1957 de către C. S. Nicolăescu-Plopșor și N. N. Zaharia.

Săpăturile sistematice au început în 1978, sub conducerea lui V. Chirica și au continuat, cu unele întreruperi, până în 2015.

Pentru mai multe detalii vezi monografia sitului: Otte, M., Chirica, V., Haesaerts, P. (eds.), 2007, L’Aurignacien et le Gravettien de Mitoc Malu Galben, Liège, ERAUL 72.

Galerie foto

Linkuri externe