Home
Scanteia

Scanteia

Screen Shot 2016-04-20 at 11.03.56Denumirea sitului: Scânteia – Dealul Bodești/La Nuci (comuna Scânteia, județul Iași)

Cod RAN/ LMI: RAN: 98925.01

Perioada istorică: Eneolitic (cultura Cucuteni, faza A3)

Campanii de săpături arheologice: 1986-2005

Colectivul de cercetare: Responsabil științific: Magda Lazarovici (Institutul de Arheologie, Iași). Din colectivul de cercetare au făcut parte, de-a lungul timpului: Senica Țurcanu (Complexul Muzeal Național Moldova Iași), Linda Ellis (San Francisco University), Gh. Lazarovici (Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu)

Detalii despre cercetările efectuate: Situată în Podișul Central Moldovenesc, la 35 km sud de orașul Iași, stațiunea de la Scânteia a oferit, până la ora actuală, una dintre cele mai bogate colecții de ceramică cucuteniană de o înaltă finețe artistică. Investigarea stațiunii a început în anul 1985 sub coordonarea Magdei Lazarovici, continuând, cu unele întreruperi, până în 2005. Au fost cercetate 13 locuințe, 208 de gropi și o vatră în aer liber. Stațiunea se distinge, între cele aparținând culturii Cucuteni prin prezența a numeroase resturi osoase umane și a unui mormânt de inhumație.

Suprafața așezării a fost estimată la aproximativ 14 ha, fiind protejată de un sistem defensiv bine pus la punct constituit din val, șanț de apărare și probabil palisadă. Datele radiocarbon indică faptul că așezarea a fost funcționat în intervalul 4332-4162 CAL B. C.

În vara anului 2016 vor fi reluate cercetările arheologice sistematice în acest important sit preistoric.

Galerie foto

Linkuri externe