Home
Departamente

Departamente

Institutul de Arheologie din Iași are în prezent trei departamente:

Departamentul de Arheologie Preistorică

Departamentul de Arheologie Preistorică are drept obiectiv cercetarea culturii și societății umane pe teritoriul eurasiatic și românesc începând cu Paleoliticul și până la începutul celei de-a doua vârste a Epocii fierului, în pragul Antichității clasice. Limitele temporale și ariile de interes sunt flexibile. Datorită orientării generale a temelor individuale de cercetare din cadrul Departamentului, ariile de interes actuale pentru Arheologia Preistorică sunt Paleoliticul la est de Carpați și Complexul cultural eneolitic Cucuteni-Ariușd-Tripillia.

Departamentul de Arheologie a Antichității Clasice

Departamentul de Arheologie a Antichității Clasice are drept obiectiv cercetarea civilizației elenizate și romanizate în aria delimitată de Carpații Orientali și de litoralul nord-vestic al Mării Negre, având drept arii de interes cercetarea societății coloniilor grecești de pe litoralul occidental al Mării Negre în perioadele clasică și elenistică și cultura și societatea urbană în perioada Imperiului Târziu în regiunea danubiano-pontică.

Departamentul de Arheologie Medievală

Departamentul de Arheologie Medievală acoperă, prin forța împrejurărilor, și perioada primului mileniu după Hristos, având aici arii de interes în perioada bizantină a regiunii danubiano-pontice și în arheologia migrației germanice din primele secole de după Hristos. Pentru Evul Mediu în accepțiunea istoriografică, ariile de interes sunt arheologia migrațiilor turco-mongole în Europa de Est, cultura materială a regiunii de la Est de Carpați în Evul Mediu și societatea și organizarea urbană în aceeași regiune și perioadă.

Toate departamentele colaborează în proiectele de cercetare interdisciplinară pe care Institutul le întreprinde în cooperare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și cu celelalte Institute ale Filialei Iași a Academiei Române.